6/θ Δημ. Σχολείο Βρυσών Αποκορώνου Χανίων Ιστορία σχολείου
   
Κεντρική σελίδα

 

 
bullet

Το Δημοτικό Σχολείο Βρυσών ιδρύεται για πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου 1921 (ΦΕΚ 515) και λειτούργησε σαν μονοθέσιο με διευθύντρια τη δασκάλα Αφροδίτη Γαλανάκη που καταγόταν από ένα κοντινό χωριό, το Ξηροστέρνι. Το σχολείο την εποχή εκείνη δεν είχε δικό του διδακτήριο και έτσι λειτουργούσε σε διάφορα σπίτια.

bullet

Το 1927 χτίζεται το πρώτο διδακτήριο δίπλα από την εκκλησία του χωριού με κρατική επιχορήγηση. Το κτίριο αυτό αποτελείτο από μία αίθουσα διδασκαλίας και ένα μικρό γραφείο. Επειδή όμως ο πληθυσμός του χωριού αυξανόταν με γρήγορους ρυθμούς, ένα τμήμα του σχολείου αναγκάζεται πάλι να στεγάζεται σε αίθουσα κάποιων ιδιωτών με ενοίκιο. Κάποτε στεγαζόταν και στην καινούργια εκκλησία του χωριού που όμως τότε είχε ακόμα χώμα στο δάπεδο. Το κτίριο αυτό, με ορισμένες επεμβάσεις και επισκευές, χρησιμοποιείται σήμερα ως Νηπιαγωγείο.

bullet

Τον Απρίλιο του 1937 θεμελιώνεται νέο και μεγαλύτερο διδακτήριο το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει το σχολείο που τη χρονιά αυτή προβιβάζεται επίσημα σε διθέσιο. Το νέο αυτό κτίριο είχε ένα μεγάλο διάδρομο, ένα γραφείο, μία αποθήκη που χρησιμοποιούνταν και σαν αίθουσα χειροτεχνίας και τρεις μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, εκ των οποίων μάλιστα οι δύο μπορούσαν να ενωθούν σε περιπτώσεις εορτών και εκδηλώσεων, ανοίγοντας το ξύλινο παραβάν που τις χώριζε. Στο σχολείο αυτό φοίτησε και ο γράφων, διατηρώντας μέχρι σήμερα έντονες αναμνήσεις και εμπειρίες που έχουν σχέση με τον πρότυπο σχολικό κήπο που είχε το σχολείο, όπου αναπτύσσονταν πλήθος δραστηριοτήτων.

bullet

Το 1984, αφού ήδη είχε ιδρυθεί Γυμνάσιο στο χωριό μας χωρίς να υπάρχει χώρος να στεγαστεί, έρχονται τα σχέδια για χτίσιμο νέου διδακτηρίου στο χώρο που υπήρχε το προηγούμενο, το οποίο θα στέγαζε μαζί το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Βρυσών. Τον επόμενο χρόνο αρχίζουν να χτίζονται οι δύο πτέρυγες του νέου διδακτηρίου, από τις τρεις που προέβλεπαν τα σχέδια, στον κήπο του ως τότε Δημοτικού, παραμένοντας το παλιό κτίριο σε χρήση. Όταν ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες πτέρυγες και στεγάστηκε το Γυμνάσιο, έπρεπε να κατεδαφιστεί το παλιό Δημοτικό για να προστεθεί η άλλη πτέρυγα. Για λίγο διάστημα και συγκεκριμένα κατά το σχολικό έτος 1986-87 το Δημοτικό αναγκάζεται να λειτουργεί νυχτερινό με πολλά προβλήματα στο χτίριο αυτό, καθότι οι αίθουσες δεν επαρκούν για να στεγάσουν τους μαθητές και των δύο σχολείων συγχρόνως.

bullet

Τον επόμενο χρόνο, 1987-88 απογοητευμένοι από τη συγκατοίκηση, οι υπεύθυνοι αναγκάζονται με τη συμπαράσταση των γονέων να τολμήσουν την επισκευή του (πρώτου) παλιού σχολείου δίπλα στην εκκλησία που ως τότε είχα καταντήσει αποθήκη. Χωρίζεται σε δύο αίθουσες ενοικιάζεται και μία από γειτονικό σπίτι και έτσι στεγάζεται το 3/θέσιο Δημοτικό σχολείο Βρυσών, περιμένοντας βέβαια το πότε θα ολοκληρωθεί και η τρίτη πτέρυγα για να στεγαστεί μόνιμα σε δικό του χώρο που στο κάτω –κάτω το δικαιούταν.

bullet

Τελικά το 1990 ολοκληρώνεται η ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος με την προσθήκη και της τρίτης πτέρυγας και έτσι έγινε η οριστική μετεγκατάσταση του Δημοτικού Σχολείου στο δικό του χώρο που στεγάζεται μέχρι σήμερα.

bullet

Από το σχολικό έτος 1990-1991 αρχίζει να συζητείται το θέμα της συγχώνευσης των μονοθεσίων σχολείων και σιγά –σιγά κλείνουν τα μονοθέσια από τα γύρω χωριά και να συγχωνεύονται με το δικό μας. Έτσι κλείνουν τα σχολεία των χωριών Βαφέ, Φονέ, Μάζας, Αλικάμπου και Βατουδιάρη. Το σχολείο μας, το σχολικό έτος 1993-94 γίνεται 6/θέσιο και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα, έχοντας περίπου 105 με 110 παιδιά κάθε χρόνο.

bullet

Το σχολ. έτος 1998-99 δημιουργείται Τάξη υποδοχής για την ένταξη των αλλοδαπών μαθητών και λειτούργησε μέχρι το σχολ. έτος 2001-02.

bullet

Από το σχολ. έτος 1999-2000 ιδρύεται και λειτουργεί μέχρι σήμερα, Τμήμα Διευρυμένου Ωραρίου ή Δημιουργικής Απασχόλησης ή όπως λέγεται σήμερα Ολοήμερο, με δύο τμήματα αφού κάθε χρόνο γράφονται 40 -50 παιδιά.

bullet

Το σχολικό έτος 2002 - 03 λειτούργησε και Τάξη Ένταξης για να βοηθήσει παιδιά με ιδιαίτερες δυσκολίες να ενταχθούν ευκολότερα στο πρόγραμμα του σχολείου.

Περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του Σχολείου μπορεί να βρει κανείς στα παρακάτω κείμενα:

bullet

Ιστορία του σχολείου από το "Λεύκωμα Δημοτικού Σχολείου"

 

     

Κεντρική σελίδα

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 23/02/12