6/θ Δημ. Σχολείο Βρυσών Αποκορώνου Χανίων Το χωριό μου
 
Κεντρική σελίδα
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Ιστορικά στοιχεία
 

Το χωριό μου

από τον Αγγελάκη Αλκιβιάδη μαθητή Γ’ τάξης Δημοτικού (1998)

(Σ.Σ.:Η εργασία αυτή είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα του χωριού μας "Βρυσιανά Νέα" τεύχος 10 Μάρτιος - Απρίλιος 1998. Το σχέδιο διατηρεί την παιδικότητά του και δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβές στον προσανατολισμό και στις λεπτομέρειές του.)

  Το χωριό μας το ονόμασαν Βρύσες επειδή αυτή η περιοχή, πριν ακόμα κατοικηθεί, είχε πολλές πηγές.

Η κεντρική πηγή ήταν στη μέση του χωριού όπου υπάρχει ακόμα το τσιμεντένιο σπιτάκι κάτω από το άγαλμα των Μεταπολιτευτικών. Το νερό της πηγής αυτής μετατοπίστηκε από τους βομβαρδισμούς το 1941. Το νερό ήταν δροσερό, έτρεχε όλο το χρόνο και στις μεγάλες ξηρασίες έρχονταν να πάρουν νε­ρό από τα γύρω χωριά με τα γαϊδουράκια. Το χωριό έχει κι άλλες βρύσες, μερικές έτρεχαν όλο το χρόνο κι άλλες μόνο το χειμώνα και την άνοιξη. Είχε ακόμα πολλά πηγάδια που πότιζαν τα περιβόλια. Τα πηγάδια αυτά ξεράθηκαν σιγά - σιγά επειδή οι γεωτρήσεις τράβηξαν το νερό.

 ΠΟΤΑΜΟΙ:

Οι ποταμοί που περνούν από το χωριό μας είναι τρεις:

*Ο Μπούτακας: Οι πηγές του είναι ανάμεσα Εμπρόσνερο και Βαφέ. Τρέχει το χειμώνα και την άνοιξη και πιο πολύ όταν φυσάει νότιος άνεμος και λιώνει το χιόνι στις Μαδάρες.

*Τα Φαρμακερά: Ο ποταμός αυτός έρχεται από το Νίππος και Βαφέ.

*Ο ποταμός της πηγής: Τα νερά του πο­ταμού αυτού έρχονται από τα βουνά και τα ρυάκια των χωριών Νίππος, Τζιτζιφέ και Πεμόνια.   

ΡΥΑΚΙΑ:

Τα ρυάκια που περνούν από το χωριό μας είναι:

*Το Ροτάκι: Τα νερά του έρχονται από την περιοχή του Εμπροσνέρου.

*Το ρυάκι του Κα­ρυ­διού: Έρχεται από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι και χύνεται στον ποταμό της Πηγής.

*Ρυάκι Αναβρετής: Τα νερά του έρχονται από το μετόχι Γετίμι και χύνεται στον ποταμό της Πηγής.

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ:

Εκτός από τη μεγάλη πηγή στη μέση του χωριού, εκεί που ενώνονται τα Φαρμακερά και ο Μπούτακας υπάρχουν 2-3 πηγές που τρέχουν όλο το χρόνο. Στην περιοχή του Μετοχιού, υπάρχει η χειμωνιάτικη πηγή Σβάρνα και κοντά στην Ελληνική Καμάρα, υπάρχει η πηγή Τζαμπάνη. Το χειμώνα παρουσιάζονται κι άλλες προσωρινές πηγές, οι τζιγκούνοι της γης όπως λένε.

ΓΕΦΥΡΕΣ:

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει μεγάλη γέφυρα, που χτίστηκε μετά τον πόλεμο. Η παλιά γέφυρα που είχε χτιστεί τον περασμένο αιώνα από ένα χριστιανό πασά, παρασύρθηκε από τον κατακλυσμό, το 1942, όπως μου είπε ο πατέρας μου.

Υπάρχει ακόμα μία γέφυρα στον ποταμό της Πηγής για να πηγαίνουμε στο σχολείο και στην εκκλησία.                        

 

 

Κεντρική σελίδα | Αξιοθέατα | Εκδηλώσεις | Ιστορικά στοιχεία

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 29/05/08