6/θ Δημ. Σχολείο Βρυσών Αποκορώνου Χανίων Ιστορικά στοιχεία
 
Κεντρική σελίδα
Επάνω
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Ιστορικά στοιχεία
 

Εδώ μπορείτε να βρείτε αρκετά ιστορικά στοιχεία που έχουν σχέση με το χωριό μας, τις Βρύσες Αποκορώνου.

Στις παρακάτω συνδέσεις έχουν συγκεντρωθεί διάφορα κείμενα τα οποία κατά καιρούς έχουν γραφτεί από διάφορους σε βιβλία, περιοδικά ή εφημερίδες. Από όλα αυτά μπορεί κάποιος να σχηματίσει σαφή εικόνα για τα γεγονότα που έχουν κατά καιρούς διαδραματιστεί στο χώρο των Βρυσών ακόμα και πριν οικοδομηθεί και σχηματιστεί το χωριό και πριν ακόμα ιδρυθεί η κοινότητα. Ακόμα μπορεί ο περιηγητής των σελίδων μας να γνωρίσει την πρόσφατη ιστορία του χωριού μας όπου φαίνεται ξεκάθαρα η γρήγορη ανάπτυξη που έχει συντελεστεί σε λίγα μόλις χρόνια.

Τα γεγονότα που αφορούν την τρέχουσα ζωή του χωριού μας θα συμπληρώνονται στη σελίδα "Εκδηλώσεις".

Οι σελίδες αυτές θα συμπληρώνονται τακτικά μέχρι να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Έχουμε την ελπίδα ότι τα στοιχεί αυτά θα αποτελούν για τους νεότερους, Βρυσιανούς και μη, πηγή έρευνας γύρω από την ιστορία του χωριού. Για το λόγο αυτό αφήνονται ελεύθερα προς χρήση αρκεί να αναφέρεται ο τόπος προέλευσης και οι δημιουργοί τους.

 1.  Από το "ΛΕΥΚΩΜΑ" του Δημοτικού Σχολείου

Κεφ. 1ον: Πότε και υπό ποίων εκτίσθησαν αι πρώται οικίαι του χωρίου, Κεφ. 2ον: Πότε το χωρίον απετέλεσεν Κοινότητα Κεφ. 3ον: Εκκλησία του χωριού Κεφ. 4ον: Έργα πολιτισμού της κοινότητος Κεφ. 5ον: Φυσικαί καλλοναί Κεφ. 6ον: Σταθμός Χωροφυλακής Βρυσών Κεφ. 7ον: Τ.Τ.Τ. Γραφείον Κεφ. 8ον: Συγκοινωνία Κεφ. 9ον: Καταγωγή των σημερινών κατοίκων του χωρίου. Κεφ. 10ον: Μάχαι εναντίον των Τούρκων εις την περιοχήν Βρυσών.

 1. "Το χωριό μας μέχρι σήμερα" Ομιλία από την Αγγελική Σοφούλη που έγινε σε σχετική εκδήλωση στις 20 Αυγούστου 2003 όπου και τιμήθηκαν οι χωριανοί που ήταν τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν από τους πρώτους κατοίκους των Βρυσών.

 2. Μάχη στις Βρύσες Αποκορώνου του 1880 (Ιστορική Ρίμα) με την επιμέλεια του δασκάλου Σταύρου Ζώη

 3. Το χωριό μου από τον Αγγελάκη Αλκιβιάδη μαθητή Γ’ τάξης Δημοτικού (1998)

 4. Το όνομα του οικισμού Φιλίππου. (από την καθηγήτρια Βίκη Κατσούλη – Καφάση.) Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του χωριού μας "Βρυσιανά Νέα" τεύχος 11 Μάιος - Ιούνιος 1998)

 5. "Ελληνική Καμάρα" Με την επιμέλεια του δασκάλου Σταύρου Ζώη. (Η εργασία αυτή είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα του χωριού μας "Βρυσιανά Νέα" τεύχος 2, Ιανουάριοςος 1997)

 6. "Ανδρέας Πολέντας" Ομιλία  στην 100η επέτειο της Μεταπολιτευτικής  Επανάστασης και τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης από τον Ξανθουδάκη Μιχαήλ Πρόεδρο κοινότητας Βρυσών Αποκ/νου (Βρύσες 23-11-1996)

 7. Η Μάχη της Κρήτης και η αντίσταση στον Αποκόρωνα Ομιλία από το Βρυσιανό δημοσιογράφο Σπύρο Δασκαλάκη που εκφωνήθηκε κατά τον εορτασμό της 61ης επετείου της Μάχης της Κρήτης στις Βρύσες στις 23 Μαΐου 2002. (Δημοσιεύτηκε στο "ΙΠΠΟΚΟΡΩΝΙΟ"

 8. Μανούσος Κούνδουρος και η μάχη των Βρυσών Σύντομο βιογραφικό και αφήγηση από τον ίδιο τον Μανούσο Κούνδουρο των γεγονότων της Μάχης των Βρυσών.

 9. Η ταυτότητα του χωριού από τον Γιάννη Λεντάρη (περιοδικό ΒΡΥΣΕΣ τεύχος 4, Φεβ. '84)

 10. Οι Βρύσες στη δεκαετία του ‘20 από τον Αντώνη Ξενάκη (περιοδικό ΒΡΥΣΕΣ Δεκ. '89 τεύχος 13)

 11. Ιστορική διαδρομή προς τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση και το μνημείο  του Σταύρου Κελαϊδή, επιμέλεια Πάρη Κελαϊδή Από το περιοδικό "ΒΡΥΣΕΣ" Φεβ. '84, τεύχος 4

 12. Το μνημείο της Μεταπολίτευσης Του Μανόλη Σαλεβουράκη Από το περιοδικό "ΒΡΥΣΕΣ" Ιούλ. '82, τεύχος 1

 13. Το χρονικό των Βρυσών  Γρηγορίας Μαλεφάκη- Αποστολάκη Συμβολαιογράφου Χανίων.
  Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "ΒΡΥΣΕΣ" Ιούλ. ’82 φ.1

 14. Μάχη της Κρήτης & Ανδρέας Πολέντας  Πέτρου Μακρή  Δημοσιογράφου.
  Ομιλία που εκφωνήθηκε από τον ίδιο στις 16 Μαΐου 2006 στην εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης που συνδιοργάνωσαν η Νομαρχία Χανίων και ο Δήμος Κρυονερίδας.

   

 

 

 

Κεντρική σελίδα | Αξιοθέατα | Εκδηλώσεις | Ιστορικά στοιχεία

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 21/04/10