6/θ Δημ. Σχολείο Βρυσών Αποκορώνου Χανίων Φιλίππος
 
Κεντρική σελίδα
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Ιστορικά στοιχεία
 

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

(από την καθηγήτρια Βίκη Κατσούλη – Καφάση. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του χωριού μας "Βρυσιανά Νέα" τεύχος 11 Μάιος - Ιούνιος 1998)


Στην Κρήτη υπάρχουν δυο χωριά με το όνομα «Φιλίππου», το ένα βρίσκεται στην κοινότητα των Κάτω Καστελιανών της επαρχίας Μονοφατσίου Ηρακλείου και το άλλο στην κοινότητα Βρυσών της επαρχίας Αποκορώνου Χανίων.
Λέγεται πως το όνομα δόθηκε μετά το 217 π.Χ. κατά την κυριαρχία του νησιού από τον Φίλιππο Ε’, προτελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας.
Αυτός από πολιτικό υπολογισμό ίδρυσε το «κοινόν των Κρητοκιέων» (Πολύβιος Ζ, 14, 4) Κύριος σκοπός του ήταν να μειώσει την δύναμη του στόλου των Ροδίων με πειρατικές επιδρομές και συγχρόνως να δημιουργήσει δικό του ισχυρό στόλο ικανό να κυριαρχήσει στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μ. Ασίας .
Έγινε λοιπόν ο Φίλιππος Ε’ προστάτης των Κρητών καθώς εκείνη την εποχή (220 π.Χ.) είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο νησί τόσο σκληρός μέχρι εξόντωσης του αντιπάλου.
Αυτό φαίνεται από κάποιο όρκο που έδιναν για την εξόντωση των ΛΥΤΤΙΩΝ (η ΛΥΤΤΟΣ κατά την παράδοση ήταν η αρχαιότερη πόλη της Κρήτης.) Οι αντίπαλοί τους από την Κνωσσό και τη Γόρτυνα. Σε ελεύθερη μετάφραση ο όρκος ήταν: «Ποτέ, μα τους Θεούς δεν θα παύσω να μισώ τους ΛΥΤΤΙΟΥΣ με κάθε τρόπο και επινόηση. Μέρα και νύχτα αυ
τούς θα σκέφτομαι και θα φροντίσω γρήγορα κακό στην πόλη τους να κάνω.»
Ξέροντας ο έξυπνος Μακεδόνας βασιλιάς το χαρακτήρα και τα μειονεκτήματά τους, παρουσιάστηκε σαν προστάτης τους όταν η Πολυρρηνία και η Λάππα τον κάλεσαν σε βοήθεια. Κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των Κρητών που χωρίς βία δέχτηκαν να πάρουν μέρος στην κοινή συμμαχία.
Τους έστρεψε σιγά – σιγά στην πειρατεία εναντίον των Ροδίων.(205 π.Χ.) κάνοντας ένα ληστρικό πόλεμο (πρόκειται για το λεγόμενο Κρητικό πόλεμο όπως αναφέρεται σε επιγραφές.) με ορμητήρια διάφορα μέρη του νησιού. Υποκίνησε λοιπόν ο Φίλιππος Ε’ έμπειρους Κρήτες μαχητές που ξόδευαν τις δυνάμεις τους στον αλληλοσπαραγμό και τους έκανε όργανα μιας πειρατικής συμμορίας που είχε αραξοβόλι τους όρμους του Αποκόρωνα.
Ένα απ’ αυτά τα ορμητήρια ήταν η περιοχή «Φιλίππου» των Βρυσών Αποκορώνου που μαζί με τα Αμφίμαλα (Γεωργιούπολη) ήταν σταυροδρόμι και όρμος πειρατών.
Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Φίλιππο τον Ε’ τον προστάτη του. Βρίσκεται δε σε πτώση γενική γιατί σαν τοπωνύμιο προήλθε από την παράλειψη του ουσιαστικού που αναφερόταν σ’ αυτή τη γενική κτητική (δηλ. (του) Φιλίππου (η) φρουρά, (το) χωριό, (το) έρυμα)._
 

 

Κεντρική σελίδα | Αξιοθέατα | Εκδηλώσεις | Ιστορικά στοιχεία

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 29/05/08