6/θ Δημ. Σχολείο Βρυσών Αποκορώνου Χανίων Μνημείο Μεταπολιτευτικής Επιτροπής
 
Κεντρική σελίδα
Αξιοθέατα
Εκδηλώσεις
Ιστορικά στοιχεία

 

 

 

 

 

Του Μανόλη Σαλεβουράκη

Από το περιοδικό "ΒΡΥΣΕΣ" Ιούλ. '82, τεύχος 1

Το μνημείο της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής Απελευθέρωσης της Κρήτης, είναι ένα αιώνιο Μνημείο των αρετών και των ιδεών, που οδήγησαν τα μέλη της Επιτροπής να πρωτοστατήσουν στο Κρητικό λαό και να τον οδηγήσουν στην Απελευθέρωση.
Είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης και θαυμασμού προς τους Άντρες εκείνους, που πρόσφεραν τα πάντα, για την επιτυχία των κοινών ιδανικών και οι οποίοι, χωρίς καμιά εξαίρεση, καιγόταν από τον πόθο της ελευθερίας και από την ιδέα της Εθνικής ενότητας, όλων των Ελλήνων.
Στη πρώτη τους γενναία απόφαση το 1895, έκλεισαν το θρήνο και το θρύλο της Κρήτης, που «σηκώθηκε» για να ζητήσει με μια αλύγιστη απόφαση, την αυτονομία και την Ελευθερία. Η Κρήτη ζει με τις αναμνήσεις εκείνων των Αντρών.
Η σύλληψη της ιδέας, η πρωτοβουλία ανέγερσης του Μνημείου, ανήκει στον δικηγόρο Μιχάλη Ι. Φραντζεσκάκη, κρητικό που ζει στην Αθήνα.
Η δαπάνη καλύφθηκε από τις εισφορές, της διαδόχου γενιάς των Ανδρών, που έλαβαν μέρος στους τελευταίους απελευθερωτικούς αγώνες.
Το μνημείο είναι από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Το έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Γιάννης Κανακάκης.
Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν στις 2 Μάη 1954, με την παρουσία πολλών επισήμων και πλήθος κόσμου. Παρόντες ήταν και όσοι από τους παλιούς Αγωνιστές των Κρητικών αγώνων ζούσαν μέχρι τότε. Κρατούσαν τις πολεμικές σημαίες και τα λάβαρα τους.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ήταν μια μεγάλη ιστορική στιγμή, στη ζωή της Κρήτης.
«Δακρυσμένη» η Κρήτη, στάθηκε για μια στιγμή σιωπηλή μπροστά στο μνημείο, για να τιμήσει τις μυριάδες τα παιδιά της που θυσίασαν τα πάντα στο Βωμό της Ελευθερίας.

Φωτογραφικό υλικό

 

 

 

Κεντρική σελίδα | Αξιοθέατα | Εκδηλώσεις | Ιστορικά στοιχεία

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 29/05/08